Odbierz darmową naklejkę Dodaj miejsce
Psy w restauracjach - czy to dobry pomysł?
2019-04-08 11:42:37

Jedno jest pewne: właściciel restauracji lub innego lokalu gastronomicznego ma prawo wprowadzić u siebie zakaz wpuszczania psów, czy innych zwierząt domowych. Podobnie, jak może zakazać jedzenia lodów, czy wnoszenia swojego alkoholu na zamknięte imprezy. W myśl zasady: wolność Tomku w swoim domku. Ale to będzie wyłącznie jego własna decyzja, niemająca potwierdzenia w przepisach sanitarnych. Sanepid bowiem nie zakazuje tego, dając swobodę wyboru z niewielkim zastrzeżeniem, że to właściciel lokalu musi zapewnić, by zwierzę nie zanieczyściło żywności. Odrębne przywileje mają rzecz jasna psy asystujące osobie niepełnosprawnej, ale tym razem chcemy zastanowić się, czy pies w restauracji może przynieść korzyść lokalowi, czy raczej złą reputację?

Psy w lokalu? Podzielona opinia publiczna

Jak w każdej kwestii i w przypadku wprowadzania psów do restauracji ludzie dzielą się na zagorzałych przeciwników i na tych, którzy nie widzą w tym zupełnie nic złego. Zastanówmy się, jakie argumenty mogą mieć osoby, które nie chcą psa w swojej restauracji lub nie życzą sobie gościć w lokalu w towarzystwie zwierzaka. Z mediów i opowieści pracowników branży gastronomicznej wynika, że najczęściej powołują się na przepisy Sanepidu, twierdząc, że istnieje zakaz na przebywanie zwierząt w restauracji. Antagoniści zasłaniają się zatem nieistniejącym przepisem, często posuwając się do straszenia zgłoszeniem sytuacji. I o ile gościom można wybaczyć brak wiedzy na tej płaszczyźnie – to już inwestorzy powinni znać obowiązujące przepisy sanitarne. A te, jak we wstępie zostało zaznaczone – pozostawiają dowolność właścicielom. Zresztą goście są różni i mogę narzekać na zapach, ziajanie, warczenie, a także zgłaszać strach przed pogryzieniem i pchłami… Ile osób, tyle opinii. Ale czemu właściciele, którzy znają stanowisko Sanepidu, mimo wszystko nie chcą psów u siebie? Najpewniej głównie z troski, że stracą klientów niechętnych zwierzakom… lecz ilu ich jest?



Dlaczego psy nie są wpuszczane do restauracji?

Pytając o to restauratorów w dużych miastach, ma się poczucie, że ten problem w ogóle nie istnieje, a obecność psów w lokalach gastronomicznych stała się już normą. Tymczasem nadal wielu właścicieli z całej Polski odmawia gościom wejścia z pupilem. Oto hipotetyczne powody, jakie nimi kierują:

  • Brak wiedzy i zasłanianie się nieistniejącymi przepisami sanitarnymi,
  • Zwykła niechęć i argument „bo nie”,
  • Strach przez wrogą postawą innych gości,
  • Nieobiektywne, własne przekonania,
  • Lęk przed alergenami, insektami, trwałymi uszkodzeniami, zapachem,
  • Konieczność dodatkowego sprzątania,
  • Wizja odpowiedzialności karnej, jeśli dojdzie do incydentu pogryzienia,
  • Strach przed zakażeniem żywności, jeśli pies dostanie się na zaplecze kuchenne.

Dlaczego warto zapraszać właścicieli z psami?

Wszyscy, którzy wciąż się wahają, czy zrezygnować z zakazu wprowadzania psów być może jeszcze nie wiedzą, że ich obecność może mieć wiele pozytywnych aspektów. Oprócz zachwytu miłośników zwierząt będzie to kilka wartych rozważenia argumentów:


  • Naprawdę wielu właścicieli ma psy, z którymi rzadko się rozstają. Jest zatem spora szansa, że mając szansę zabrania pupila ze sobą – zaczną odwiedzać lokal, generując dochód.
  • Dobrze potraktowany w restauracji pies, zyskuje automatyczną sympatię swego właściciela. Można zatem liczyć na pozytywny marketing szeptany i dobrą opinię w mediach społecznościowych.
  • Polityka wewnętrzna lokalu przychylna zwierzętom daje spore możliwości wykorzystania tego faktu w celach wizerunkowych, a w efekcie – sprzedażowych.
  • Właściciele zwierząt traktują je, jak swoich przyjaciół – mogą mieć zatem „prawo”, by odpocząć, zjeść, zrelaksować się w swoim towarzystwie.